DERNEK HAKKINDA
Tarihçe
Amaç
Yönetim
Üyelik Koşulları
Üyelik Başvurusu
BASIN ODASI
Haberler
Basın Bültenleri
Katılımcı  Düşünceleri
DERNEK  FAALİYETLERİ
Faaliyet Programı
Yarışmalar
Fotoğraf Arşivi
Aşçı Milli Takımı
MUTFAĞIMIZ
Faydalı Bilgiler
Kütüphane
Yemek Tarifleri
Linkler
BİZE ULAŞIN
Adres-Kroki
Bize Yazın
 
 
 
 
  FAYDALI BİLGİLER - PEYNİRLER
 

TUZSUZ ÇERKEZ PEYNİRİ

Tam yağlı koyun sütünden yapılan, hem yağlı, hem de az tuzlu diyet yapanlar için ideal peynirdir. Kahvaltılarda, böreklerde ve kızartılarak yenilmeye uygundur.

İSLİ ÇERKEZ PEYNİRİ

Hakiki çerkez peynirinin üretildikten sonra tütsülenmiş halidir. Az yağlı, a tuzlu, nefis kokulu ve füme tadında bir peynirdir. Salatalarda, yağsız tavada kızartılarak ve kahvaltı olarak kullanılabilir. Şarap yanında da leziz bir peynirdir.

ABAZA PEYNİRİ

Elastiki, orta sertlikte, örgü biçiminde ve kendine has hafif tuzlu bir tadı olan peynirdir.

TUZSUZ MANYAS LORU

Az yağlı, yumuşak, tuzsuz tae bir peynirdir. Tereyağında çevrilerek kahvaltıda, börek ve tatlılarda kullanılmaya uygundur. Erişte ve makarnaya da lezzet katar.

EDREMİT SEPET PEYNİRİ

Zeytin dallarından yapılan, örme sepetlerle kalıplanan, genellikle karışık sütlerden yapılan (koyun, keçi, inek sütleri) az tuzlu bir peynirdir. Salatalarda, kahvaltılarda ve başlangıç olarak şarap ile birlikte kullanılmaya uygundur.

MENGEN KÖY PEYNİRİ

Koyun ve inek sütünden yapılan,taze yada bekletilmiş olarak yenilen bir peynirdir. Tavası, ızgarası yapıldığında tadı kaşarı andırır. Kahvaltılarda kullanılır.

MİHALİÇ PEYNİRİ

Tam yağlı, çiğ kıvırcık koyun sütünden yapılan, iri gözenekli, sert ve tuzlu bir peynirdir. Türk peynirlerinin şahı olarak adlandırılan mihaliç peyniri, kahvaltıların yanı sıra erişte, makarna ve hamur işlerinde kullanılmaya uygundur.

MERSİN BEZDE TULUM ve KAŞARI

Keçi yada koyun sütünden yapılarak özel bez torbalara doldurulan tipik bir Toros Yaylası ürünüdür.

ADANA TOROS KEÇİ PEYNİRİ

Toros dağlarında yetişen keçi sütünden yapılan, az yağlı, tuzlu, sert bir peynirdir.

ANTAKYA KESME PEYNİRİ

Antakya yöresinin tuzlu, a yağlı, geleneksel bir peyniridir. Kızartılarak ve/veya sade olarak kahvaltılarda kullanılmaya uygundur.

ANTAKYA ÇÖREKOTLU ÇÖMLEK PEYNİRİ

Kulplu büyük küpler içinde peynir, çökelek ve çörekotu bastırılarak külün içine gömülen ve 3 - 4 ay olgunlaştırılan peynir türüdür.

ANTAKYA SÜRK PEYNİRİ

Çökeleğin elde edildikten sonra, kırmızı pulbiber, taze kekik yenibahar, çakşır otu, toz karabiber ve dövülmüş hindistan cevizi içine katılarak elde edilen, özel lezzetli bir peynirdir. Kahvaltılarda, salatalarda yada sadece sızma zeytinyağının içine ince ince doğranarak kullanılır.

ANTAKYA SIKMA PEYNİRİ


Az yağlı, az tuzlu kaynamış bir peynirdir.

ERMENEK TULUM PEYNİRİ

Tam yağlı koyun sütünden yapılan a tuzlu, çok lezzetli bir tulum peyniridir.

KARGI TULUMU PEYNİRİ

Çorum' un Kargı yöresinde, sonbahar sütünden yapılan, lezzetli bir yağlı tulum peyniridir. Başlangıç olarak, salata ve kahvaltılarda kullanılan peynirdir.

KONYA KÜFLÜ PEYNİRİ

Konya yöresinde üretilen, yeşil küflü, rokfor adında bir tulum peyniridir.

ERZURUM CİVİL PEYNİRİ

Yağı az, proteini bol, bir çeşit tel peyniridir.

KARS GRAVYERİ


Tam yağlı inek sütünden yapılan, biçim olarak Fransız Gruyere, tat olarak İsviçre Emmantal peynirine benzer bir peynirdir. Kahvaltılarda ve şarap ile birlikte yenilmeye uygundur.

VAN OTLU PEYNİRİ

Sütün ve otun bol olduğu ilkbahar döneminde, genellikle koyun sütünden yapılan geleneksel bir peynirdir.

ERZİNCAN TULUM PEYNİRİ

Beyaz ve krem renkte yağlı, kolay dağılmayan kendine özgü tereyağı aromalı, sert ve keskin bir tatta peynirdir.

DİYARBAKIR ÖRGÜ PEYNİRİ


Sütün bol olduğu, bahar aylarında, tuzsuz peynir kellerinin, dilimlere bölünüp yoğrulması ile yapılan peynirdir. Bir süre suda bekletilerek kahvaltılarda yenir.

TRABZON KOLETİ PEYNİRİ

Karadeniz bölgesinde yağsız inek sütünden pide biçiminde üretilen peynirdir. Mıhlama ve kahvaltılarda kullanılır.

  sponsor olurum »
 
Ana Sayfam Yap Arkadaşıma Gönder  Yazdır    Tasarım AEC Teknoloji